Podniková ekonomika

Předmět Vám otevírá dveře na Provozně ekonomickou fakultu. Studujete jej jako jeden z prvních hned v prvním semestru a dozvíte se, jaké jsou základní činnosti podniku, základy podnikových funkcích a mnohé další. Každý týden probíhá dvouhodinová přednáška a jednohodinové cvičení, kde máte více možností interakce s vyučujícím. Mimo to si můžete domluvit samostatnou konzultaci. Předmět je zakončen písemnou zkoušku z celého semestru, k jejimuž složení musíte předem absolvovat zápočet z problematiky probírané na cvičeních.

Podnikové finance

Podnikové finance přímo navazují na podnikovou ekonomiku tím, že se zaměřují na finanční stránku řízení podniku. V rámci předmětu se budeme bavit o základech hodnocení finanční situace podniku, cash flow a mnohém dalším. Na přednášky navazují cvičení, kde máte možnost pobavit se prakticky s vyučujícím o teoretických poznatcích a vyzkoušet si je na konkrétních příkladech. Předmět je zakončen písemnou zkoušku z celého semestru, k jejimuž složení musíte předem absolvovat zápočet z problematiky probírané na cvičeních.

Podnikatelský plán 

Předmět je zaměřen velmi prakticky a měl by studentům pomoci s porozumnění tomu, jak se sestavuje podnikatelský plán jako nástroj k úspěšnému založení podniku. V rámci předmětu studenti po skupinách takový podnikatelský plán tvoří a jeho dílčí části jsou na cvičeních konzultovány s odborníky z daných oblastí.

Odborná terminologie v AJ: Ekonomika a finance podniku

Studenti se naučí základní termíny z oblasti podnikové ekonomiky a podnikových financí a anglickém jazyce. Studenti si osvojí relevantní anglickou terminologii a dovednosti nezbytné pro aplikaci základních metod finančního řízení podniku.

Finanční management 

V rámci finančního managementu navážeme na podnikové finance z bakalářského studia a problematiku probíranou tam prohloubíme a rozšíříme o některé prvky, například o základy oceňování a měření výkonnosti. Předmět se skládá z dvouhodinových cvičení jednou za dva týdny a každotýdenní dvouhodinové přednášky. K zakončení je nutné úspěšně absolvovat písemnou a příp. ústní zkoušku, ke které budete připuštěni se získaným zápočtem ze cvičení.

Výkonnost a insolvence podniku

Cílem předmětu je prohloubit znalosti a dovednosti studentů v oblasti finanční analýzy, zejména při stanovování výkonnosti podniky a jeho finanční situace. Studenti se seznámí s moderními přístupy zjišťování hodnoty firmy včetně příslušných metodických postupů. Studenti se dále seznámí s postupy rozpoznání finanční tísně a úpadku včetně ekonomických a legislativních důsledků těchto situací.

Ekonomika podnikových procesů

Cílem předmětu je seznámit studenty s metodami optimalizace podnikových procesů na bázi ekonomické analýzy a reinženýringu, tj. prostřednictvím stanovení postupů, kompetencí a odpovědnosti za jednotlivé procesní prvky, měřením zdrojové náročnosti podnikových procesů, výstupů těchto procesů, predikcí vnitropodnikové poptávky po procesních aktivitách a potenciálním využitím informačních technologií a podnikových informačních systémů v uvedených souvislostech.

 

Kompletní přehled předmětů na ústavu

<< <  Říjen 2020  > >>
PoÚtStČtSoNe
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Chcete
studovat
na MENDELU?

Vše, co potřebujete vědět

  • přehled všech studijních programů
  • podmínky přijímacího řízení
  • harmonogram přijímacích zkoušek

Více informací o studiu